Yeni İçerikler
12 November 2018
HomeAnalizAnalitik; yazın ayçekirdeği, kışın kuru kayısı yedik

Analitik; yazın ayçekirdeği, kışın kuru kayısı yedik

Soğuk kış mevsimi, kuru meyve tüketimini arttırdı. Ürün sağladığı satış noktalarındaki tüketim verilerini değerlendiren Papağan Kuruyemiş’e göre kuru meyve tüketimi yaz dönemine göre yüzde 30 artış gösterdi. Özellikle kuru kayısı mevsimin gözdesi.

Yaz günlerinde sıcak havaların şampiyonu ay çekirdeği olurken, yılbaşı döneminde karışık kuruyemiş, soğuk havalarda ise kuru meyveler daha çok tercih ediliyor.

Papağan Kuruyemiş’in ürün sağladığı marketler ve satış noktalarından elde ettiği verilere göre; Aralık ve özellikle de Ocak ayında kuru meyvede ciddi tüketim artışı meydana geldi. Bu artış, Temmuz-Ağustos dönemi yaz aylarına göre Aralık ve Ocak aylarında kuru meyvede ortalama yüzde 30’u buldu. Kuru üzüm, çekirdekli siyah kuru üzüm, kuru erik, kuru incir gibi ürünler geniş ilgi görürken, en yoğun tüketim kuru kayısı ve günkurusu kayısıda görüldü. Burada tüketim artışı yüzde 35’i buldu.

Hava soğuk ve evdeyiz

Mevsim gereği kapalı alanlarda ve evlerde daha çok zaman geçiriliyor ve soğuk algınlığı rahatsızlıkları daha fazla yaşanıyor. Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi’ye göre; enerji veren, vücut ısısına katkıda bulunan ve sağlığın korunmasına yardımcı olan besinler bu dönemde daha çok tercih ediliyor. Emekçi, şunları söylüyor: “Bu konuda fındık, ceviz ve Antep fıstığının yanı sıra kuru meyvelerden daha iyi bir seçenek zor bulunur! Özellikle kuru meyveler tam bir sağlık deposu. Tam mevsiminde en olgun zamanında toplanmış meyvelerin kurutulmasıyla lif açısından zengin, vitamin ve besleyici mineraller açısından yüksek değerlere sahip doğal besinler ortaya çıkıyor. Türk insanı olarak kış günlerinde kuru meyvelere ilişkin pozitif ve doğal bir refleksimiz olduğunu da söyleyebiliriz.”