MÜZİK YAYINLARINDAKİ TELİF CEZALARINA DİKKAT

Bir markanın her şubesi için ayrı ayrı telif ödemesi gerekirken, hatalı yönlendirmeler kurumları dev cezalarla karşı karşıya getirebiliyor. Yaklaşık 30 ülkede, başta perakende olmak üzere 10 binden fazla noktaya kapalı devrede yasal müzik ve anons hizmeti sunan SMG’nin Yönetim Kurulu Başkanı Gül Gürer Alimgil, kurumların telif hakkı konusunda yaptığı hatalara dikkat çekiyor.

Müşteri Deneyimi 20.03.2019, 19:51 20.03.2019, 19:51
MÜZİK YAYINLARINDAKİ TELİF CEZALARINA DİKKAT
Bir markanın her şubesi için ayrı ayrı telif ödemesi gerekirken, hatalı yönlendirmeler kurumları dev cezalarla karşı karşıya getirebiliyor.

Yaklaşık 30 ülkede, başta perakende olmak üzere 10 binden fazla noktaya kapalı devrede yasal müzik ve anons hizmeti sunan SMG’nin Yönetim Kurulu Başkanı Gül Gürer Alimgil, kurumların telif hakkı konusunda yaptığı hatalara dikkat çekiyor. “Müzik eserlerini halka açık ticari alanlarda telif bedellerini ödemeden yasal olarak yayınlayamazsınız” diyen Alimgil: “Müzik meslek birlikleri; yorumcu, söz yazarı, besteci, aranjör gibi eser hak sahiplerinin haklarını korumak ve telif dağılımı yapmak adına çalışan Kültür Bakanlığı’na bağlı kurumlardır. Müzik yayını yapacak işletmenin yasal olarak yayın yapabilmesi için Müzik Meslek Birlikleri ile sözleşme yapması ve telif bedellerini ödemesi hukuki olarak şarttır. Yasal olarak yabancı popüler müzikler yayınlamak için MESAM, MÜYAP, MSG ile anlaşma yapılması, Türkçe popüler müzikler yayınlamak için de MESAM, MÜYAP, MSG, MÜYORBİR ile anlaşma yapılması gerekir. Sanatçıların telif haklarını korumak adına telif ödemeden yapılan yayınlarda firmalara cezai işlem uygulanmaktadır.

“Her şube için telif ödemesi yapılmalı”

Telif Kanunu’nun kurumlara detaylı açıklanmaması ve önemsenmemesi nedeniyle uygulamada cezai işlemle karşı karşıya kalan çok marka olduğunu dile getiren Alimgil, özellikle şube sayısı fazla olan yapılanmaların düştüğü hatalara dikkat çekiyor. Alimgil, “Telif anlaşması yapılmadan müzik yayını yapmanın maddi cezaları vardır. Söz konusu kurum, o parçayı kullanacağı her nokta için ayrı ödeme yapmalıdır. Örneğin; bir şirketin 100 şubesi varsa bu 100 şube için de telif ödemesi yapması gerekir. Kurumların eksik bilgi nedeniyle bu konuda yanıldığını görüyoruz” dedi.

Kamuya açık noktalarda telifli müzik yayını konusunda yanlış ve eksik bilgiye sahip çok işletme olduğunu dile getiren Alimgil, “Şarkılardaki eser hak sahiplerine teliflerin ödenmesi ve işletmede yasal platform üzerinden müzik yayını yapılması çok önemli. Sektörde, telif ödemeden mağazalarda popüler müziklerin yayınlanabileceği, özel anlaşmalarla bunun mümkün olabileceğine yönelik yanlış bilgiler dolaşıyor. Telif ödemeden yasal yayın yapmak mümkün değildir. Bu şekilde yanlış beyanlar sektöre ciddi zararlar verebilir. Kurumları cezalarla karşı karşıya bırakabilir. Bu cezai durum; sektör, lokasyon, mağazanın metrekaresine göre farklılıklar gösterebilir. İşletmenin açıldığı günden bu yana yasal yayın yapmadığı varsayılarak kuruluş tarihten itibaren hesaplanarak çok büyük rakamlara ulaşabilir” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@