Türkiye'deki Gençlerin İyi Olma Durumu
Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı araştırma olan Türkiye’deki Gençlerin İyi Olma Hali Raporu’nun sonuçları açıklandı. “Ev Genci” kavramının ortaya çıktığı rapora göre genç kadınların yüzde 53’ü bu kategoride yer alıyor.
Müşteri Deneyimi
18.05.2017, 15:46 18.05.2017, 15:46
Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı araştırma olan Türkiye’deki Gençlerin İyi Olma Hali Raporu’nun sonuçları açıklandı. “Ev Genci” kavramının ortaya çıktığı rapora göre genç kadınların yüzde 53’ü bu kategoride yer alıyor. Ayrıca gençler, siyasete katılımı yalnızca oy kullanmak olarak görüyorlar. Gençlerin yüzde 70’i iş bulmanın güç olduğunu düşünürken, yüzde 30’unun maddi geliri 600 liranın altında. Öte yandan, rapora göre gençlerin kültürel tüketim olarak yalnızca sinemaya gitmeyi tercih ettiği görülüyor.
Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en geniş kapsamlı araştırma olan Türkiye’deki Gençlerin İyi Olma Hali Raporu’nun sonuçları, gençlik haftasında 81 ilden gelen yüzlerce gencin önünde açıklandı. Araştırma, Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Habitat Derneği tarafından yürütüldü. Gençlerin iyi olma halinden yola çıkan raporda, iş hayatından sağlığa, yaşanılan şehirden güvenliğe kadar 62 başlıkta veriler toplandı. Geliştirilecek yeni gençlik politikalarına ve gençlere yönelik projelere yol göstermesi amacıyla hazırlanan araştırmayı, Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ve Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Emre Erdoğan açıkladı.
Türkiye Gençliğinin Bir Fotoğrafı
Türkiye’deki gençlerin iyi olma halini mercek altına alan araştırma hakkında bilgiler veren Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır; “20 yıldır Türkiye’deki gençlerle dünyanın farklı ülkelerindeki gençler arasında iletişim kurmayı esas alan Habitat Derneği, bugün gelinen noktada gençlerin kapasitelerini geliştirme hedefinde birçok proje yürütmektedir. Hayata geçirilen çalışmaların yaratmış olduğu etkiyi ölçmek ve geleceğe ışık tutmak için yapılan Habitat Gençlik Araştırması: Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali Raporu ile gençlerin siyasi yaşam ve gönüllü çalışmalara katılımı konusunda istenilen seviyede olmadığı, bu konuda yapılması gereken birçok düzenleme ve faaliyete ihtiyaç duyulduğunu ortaya çıkardı.
Bu araştırmamızla Türkiye gençliğinin bir fotoğrafını çekmeyi hedefledik. Yüz yüze anketler aracılığıyla 16 ilde 1209 gencin katılımını sağlayarak Türkiye’de Gençliğin İyi Olma Hali Raporu araştırmasını gerçekleştirdik. Gençlik araştırmamızı maddi durum, eğitim, sağlık, ilişkiler, katılım, risk ve güvenlik başlıkları altında şekillendirdik” açıklamasında bulundu.
Gençler Siyasete Katılımı Yalnızca Oy Kullanmaktan İbaret Görüyor
Sezai Hazır, rapora ilişkin çarpıcı açıklamalarına şöyle devam etti, “Araştırmamız gençlerin siyasete katılımı, yalnızca oy kullanmaktan ibaret gördüklerini ortaya çıkardı. Genel ve yerel seçimlerde oy kullanan gençlerin oranı %78,2 iken gençlerin aktif siyasette yer alma oranının sadece %3,9 olduğu görüldü.
Gençlerin Gönüllü Sivil Toplum Faaliyetlerine Katılımı Çok Düşük
“Rapor aynı zamanda gençlerin gönüllülük oranlarının da düşük seviyede olduğuna dair veriler ortaya koymaktadır. Rapora göre gençlerin gönüllü faaliyetlere katılım oranı %5 seviyesindedir”
Gençler İnterneti Kişisel Gelişim İçin Kullanmıyor
“Raporda internetle sürekli iç içe olan gençlerin, interneti kişisel gelişim veya eğitimleri için kullanmadıkları görüldü”
Gençlerin Gelirleri 600 Liradan Az
“Araştırma sonuçlarımızda gençlerin %30’unun aylık gelirlerinin 600 TL’den az olduğu ortaya çıktı”
Genç Kadınlar Daha Mutlu
“Tüm bunlara rağmen gençlerin yaşamdan memnuniyet dereceleri yüksek ve gençler geleceğe umutla bakıyorlar. Genç erkeklerin %69’u yaşamlarından memnunken genç kadınların memnuniyet oranı %72 ve gelecekten umutlu olduğunu belirten genç kadınların oranı %68 iken genç erkeklerin oranı %65 olduğu görülmüştür.
Gerçekleştirdiğimiz bu araştırma ile ilgili verileri karşılaştırmak ve gençliğin durumunu düzenli olarak takip etmek için Habitat Gençlik Araştırmamızı iki yılda bir tekrarlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!