Online alışveriş, mağazalara da müşteri getiriyor

Perakendede online ile mağazayı birleştirmeyi başaran kazanacak. Perakendede markanın fiziksel mağazalarını e-ticaret sitesi ile entegre etmesi önemli.

Perakende 22.12.2016, 15:28 22.12.2016, 15:28
Online alışveriş, mağazalara da müşteri getiriyor
Perakendede online ile mağazayı birleştirmeyi başaran kazanacak. Perakendede markanın fiziksel mağazalarını e-ticaret sitesi ile entegre etmesi önemli. Ürünü internetten satın alarak mağazadan teslim almayı tercih eden her iki kişiden birinin mağaza içinde de harcama yapma potansiyeli bulunuyor. 

E-ticaret dünyadaki ve Türkiye’deki büyümesini sürdürürken, perakende sektörü “E-ticaret mağazacılığı bitirecek mi? Gelecekte fiziksel mağazacılık olacak mı?” gibi soruların yanıtlarını arıyor. Perakende markalarına e-ticaret platformları ve omni-kanal çözümler sağlayan Positive A Digital Approach’ın Kurucu Ortağı Caner Istı, bu soruların artık gündem dışı kalması gerektiğini belirterek, dünyada yeni trendin online alışveriş ile mağazacılığı birleştirmek olduğunu söyledi.


Mağaza içindeyken perakendecinin internet sitesine giren tüketiciler, siteyi ziyaret etmeyenlere kıyasla mağaza içinde 2,2 kat daha fazla zaman geçiriyorlar. Bu yöntemi tercih edenlerin yüzde 72’sinin 44 yaş altında olması dikkat çekici.

Ayakkabı ve hazır giyimde önemli fırsatlar var


Bir ürünü önce online olarak inceleyip sonra fiziksel mağazada satın alma anlamına gelen “webrooming” de yükselen trendler arasında bulunuyor. Perakendeciler, tüketicilerin mağazaya gelmeden önce mobilde arama yaptıkları gerçeğinin getirdiği avantajdan mutlaka yararlanmalılar.

Mağazaya gelen tüketicileri markanın internet sitesinde gezmeye teşvik etmenin de önemli olduğunu ifade eden Caner Istı, “InMoment tarafından yapılan bir araştırmaya göre, mağaza içindeyken perakendecinin internet sitesine giren tüketiciler, siteyi ziyaret etmeyenlere kıyasla mağaza içinde 2,2 kat daha fazla zaman geçiriyorlar. Bu yöntemi tercih edenlerin yüzde 72’sinin 44 yaş altında olması da dikkat çekici. Raporlar, alışverişten önce ya da alışveriş sırasında mobil cihaz kullanımının geçtiğimiz yıl ABD’deki mağaza içi satışlara etkisinin yüzde 28 oranında yani 1 trilyon dolar tutarında olduğunu gösteriyor. Perakendeciler, tüketicilerin mağazaya gelmeden önce mobilde arama yaptıkları gerçeğinin getirdiği avantajdan mutlaka yararlanmalılar. Mobili mağazalarına açılan yeni bir giriş kapısı gibi düşünmeliler” dedi.

Bir ürünü online olarak satın almadan önce mağazada incelemeyi ifade eden “showrooming” ve önce online olarak inceleyip sonra fiziksel mağazada satın alma anlamına gelen “webrooming” de yükselen trendler arasında bulunuyor. İngiltere’de gerçekleştirilen bir araştırma, tüketicilerin sırası ile yüzde 75 ve yüzde 72 oranlarında bu iki seçeneği kullanmayı planladıklarını gösteriyor. Bu oranlar, 2015’e kıyasla ortalama yüzde 20’lik bir artışa işaret ediyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@