E-para ve Ödeme Hizmetlerinde Müşteri Deneyimi ve Teknolojileri

21 Aralık 2022 tarihinde, Sait Halim Paşa Yalısı'nda Nice Medya tarafından düzenlenen etkinlikte e-para, dijital ödeme sistemleri kuruluşları ve dijital hizmet sunan bankalar ilk kez müşteri deneyimi başlığında buluştu.

Teknoloji 27.12.2022, 17:06 31.10.2023, 14:15 Eylem gün

Banka, dijital banka, e-para ve ödeme sistemleri ilk kez Nice Medya tarafından, ArkSigner sponsorluğunda düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. 21 Aralık 2022 tarihinde Sait Halim Paşa Yalısı'nda,  düzenlenen etkinlikte yeni nesil ekonomik sistemin temel taşlarını oluşturacak e-para ve dijital ödeme sistemleri firmaları ilk kez müşteri deneyimi başlığında buluştu.  Konferans'ta dijital kimlik doğrulama başta olmak üzere pek çok dijital uygulama ele alındı. 

DİJİTAL KİMLİK DOĞRULAMA İLE ISLAK İMZASIZ DÖNEM BAŞLIYOR

Dijital dönüşümün tamamlanması için son adımlardan biri olarak görülen “Dijital Kimlik Doğrulama”, bankalardan sonra diğer sektörlerde de yasal düzenlemeler eşliğinde kullanılmaya başlanacak. Pandemi ile ivmesi artan dijitalleşme süreci, özellikle tüketici eğilimlerinin de bu yönde artması ile birlikte yasal süreçlerde de kendini göstermeye başladı. Araştırmalar tüketicilerin alışverişlerinde online kanalları kullanma rahatlığını; banka, sigorta veya para aktarımı gibi işlemlerinde de yapma beklentisi içinde olduklarını gösteriyor.  Bu konuda ilk olarak bankacılık sektörü harekete geçerek,  BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından yürürlüğe konulan Uzaktan Kimlik Tespiti Yönetmeliği ile, bireysel müşterileri için hesap açma veya imzalı onay gereken finansal işlemleri, “Uzaktan Kimlik Doğrulama” ile 2020 yılından itibaren gerçekleştirmeye başladı.


Bir “Know Your Customer - KYC” çalışması olan Uzaktan Dijital Kimlik Doğrulama için, diğer sektörlerde de hayata geçme hazırlıkları devam ediyor.  Özellikle para akışının söz konusu olduğu ve yeni kurulan “ödeme sistemleri ile elektronik para kuruluşları” için, hem bir gereklilik hem de bu sektörlere özel hazırlanan ve yakında yürürlüğe girme hazırlıkları süren yönetmeliklerle yasal bir zorunluluk durumunda. 
Diğer taraftan bankalar da bireysel müşterilerinden sonra kurumsal müşteri için de benzer hazırlıkları yürütüyorlar.


Nice Medya tarafından 21 Aralık 2022’de Sait Halim Paşa Yalısı’nda düzenlenen Dijital Kimlik Doğrulama, Düzenlemeler & Uygulamalar Konferansı, ilk kez konunun tüm taraflarını bir araya getirdi. 
Konferansın sponsorluğunu üstlenen ArkSigner, programda konunun teknolojik altyapısını ve bundan sonraki süreçte sektörü bekleyen gelişmeleri aktardı. 


Dijital doğrulama, Güvenlik Konusunda da İşlevsel
Arksigner Kurucu Ortağı Yasin Kahramaner, yeni nesil finansal işlemler konusunda şu bilgileri verdi; “Uzaktan müşteri edinimi süreçlerini hem yasal mevzuatlara uygun hem de yüksek güvenlikle gerçekleştirmeyi sağlayan çözümler hem kuruluşlara hem de tüketicilere büyük katkı sağlıyor.
İşlemlerin dijital ortamlarda gerçekleştirilmesi sayesinde artık kullanıcıların bankalarda şubeye gitmesine neredeyse hiç gerek yok. Üstelik kimlik belgesi, pasaport ve yüz doğrulama teknolojileri sayesinde işlemlerde dolandırıcılık ve sahtecilik olasılığı da büyük oranda düşüyor. 


Güvenli kimlik tespiti, kimlik doğrulama ve elektronik imza çözümleri konusunda Türkiye’de öncü kurumlarından biriyiz. Uzaktan kimlik tespiti ve doğrulama çözümlerimiz Türkiye’nin en büyük bankalarında aktif olarak kullanılıyor. 


Bankalarca kullanılan uzaktan kimlik doğrulama çözümlerinde Arksigner ürünleri kimlik belgesi doğrulamada yüzde 99; yüz doğrulamada yüzde 97 başarı oranı sunuyor. Buna ek olarak ekstra güvenlik ögeleri içeren, farklı dil seçenekleri sunan ve müşteri hizmetlerinde yüksek kalite sağlayan görüntülü görüşme servisi de öne çıkan çözümlerimiz arasında yer alıyor. 
Bir diğer yandan Arksigner kimlik kartı ve pasaportlar üzerinden kimlik doğrulama yapabilen yerli donanım cihazları ile de KYC ve KYB süreçlerine destek veriyor. Yerinde kimlik tespiti yapmaya yarayan bu gelişmiş donanım ürünleri, mal tedarik süreçlerinde, telekomünikasyon başvuru ve abonelik süreçlerinde rahatlıkla kullanılabiliyor. 


Ayrıca kart okuyucular yeni nesil mavi kimlik kartları ile dijital belge imzalama imkânı da sunuyor. Böylece güvenli kimlik tespitinin ardından e-İmza kullanımı da son derece güvenli ve pratik hale geliyor. 
Arksigner’ı Türkiye’deki dijital dönüşüm için öncü ve özel hale getiren en önemli konu ise çözümlerin tamamen Türk mühendisler tarafından geliştiriliyor olması. Ayrıca donanım ürünleri de yine tamamen yerli imkanlar kullanılarak üretiliyor.” 


Her Sektörden KYC Deneyimi Paylaşıldı
Etkinlik kapsamında düzenlenen ve Nice Medya Genel Yayın Yönetmeni Eylem Gün'ün moderatörlüğünü üstlendiği panelde; Garanti BBVA Dijital Özel Projeler Yöneticisi İzzet Hacıalioğlu, İş Bankası Dijital Bankacılık Güvenlik Birim Müdürü Mehmet Ali Özdoğan ve Yasin Kahramaner bankalar, dijital bankalar, e-para ve ödeme sistemleri kuruluşları için bir kısmı yürürlüğe giren, bir kısmı taslakta olan mevzuatı detaylarıyla ele aldılar.

Etkinlik süresince söz alan;  UPT Genel Müdürü Hakan Özat, Türk Telekom Kanal Yönetim Sistemleri Müdürü Şahin Bilgin, Albaraka Türk Dijital Kanallar ve Ödeme Sistemleri Direktörü Yasemin Aydın, Halkbank Müşteri Hizmetleri Müdürü Şerif Genç ve Kuveyt Türk Dijital Bankacılık Pazarlama Müdürü Emre Memiş ise farklı oturumlarda, farklı setörlerden KYC uygulamaları konusunda deneyimlerini paylaşan isimler oldular. 
Dijital kimlik doğrulama tüketiciler için, hayatın tamamen dijitalleşmesinin önündeki, süreç bazında, son engel olarak görülüyordu. Islak imza gerektiren işlemlerin de bu teknoloji ile birlikte online olarak gerçekleştirilmesi her alanda mümkün hale geldikten sonra dijital devrimin tamamlanacağı öngörülüyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@